CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

LilySlim Weight loss tickers

LilySlim - Personal pictureLilySlim Weight loss tickers

Sarah JM @ Miss KuNyot

Sarah JM @ Miss KuNyot

Saturday, November 7, 2009

Mari Belajar Bahasa Banjar..

ASSALAMUALAIKUM...



Salam diberi sbg pembuka bicara. Alhamdulillah, di minggu peperiksaan yang sibuk ini sempat lagi untuk aku menulis blog. Al-maklumlah, dh lm tk update hehe. Disebbkn aku tgok blog kak Ngah aku terus bersemgt nk menulis. Nape bersemgt...? Kerna aku ingin titipkan sedikit kehidupan dan pengalaman aku menjadi anak Banjar..

Oleh kerana aku lahir pd zmn yg sudah moden..ceh ayat aku x menahan hihi..jadi aku kurg sgt dengan bhs banjar. Kakak2 aku jela yg sempat tok hidup dgn bhs banjar dgn lebih lama. Tapi bapak ngn arwah mak slalu la jgk selitkan bhs Banjar ckit2 dlm perbualan harian. Kalo balik kampung bapak ngn awrah mak di Sungai Besar, Selangor..barulah dapat dengar bhs Banjar yg lebih pure dan pekat..hahaha smpi ternganga aku dibuatnya..sbb x phm

So, nie antara perkataan2 yg aku dh biasa dengar serta memahaminya..arwah mak yg byk guna bhs bnjr dlm umah

1) Gamat=pelan....arwah mak slalu kata kt aku mcm nie : begamat la buat keje tu, aku yg first time dgr igtkan miyk gamat..haha

2) Arai=gembira... : aku igt ayat nie..Arai Pang..gembira la gamaknya

3) Tiring=melihat

4) Balalah=bepergian.. : ayat bile nk balik dr satu tempat mcm g umah jiran then nk balik dh sebutlah kami balalah dulu ya..

5) Hanyar=baru

6) Ampih=berhenti

7) Ikam=kamu

8) Kulaan=sedara

9) Lawang=pintu

10) Jin=pergi

11) Pemali=berdosa

12) Pengulir=pemalas

13) Takuhiring=tersenyum

14) Anum=muda

15) Ganal=besar

16) Aruh=kenduri

Ada byk lg yg aku igt narnye..tp xpela nie just tok ingatan aku sendiri yg sudah makin kurg dgr bhs Banjar..Kpd org bkn Banjar, korg leh je belajar bhs nie..hihi

Gmbr kat atas tu..masa aku kt Sungai Besar..ada sawah padi..kt Keratong xde..yg gmbr lg satu plk merupakan Kuih Wadai Kiping..kuih org Banjar.

Sekian....SARAH Banjar